Gå til innhold

I tre uker skal Sebastian Sørnes Holmvik, 3.-års student ved Fiskeri -og havbruksvitenskap, ved UiT Norges arktiske universitet, være på Havbruksstasjonen som praksisstudent.

  • Text: og foto: Lone Abrahamsen Smelror
Praksisstudent Sebastian Sørnes Holmvik og forskningstekniker Eirik Mack Eilertsen

Som 3.-årsstudent ved Fiskeri- og havbruksvitenskap på UiT, har Sebastian fått muligheten å tilbringe tre uker ved Havbruksstasjonen i Tromsø. Norges fiskerihøgskole ved UiT og Havbruksstasjonen har en samarbeidsavtale om praksisplass for studenter. Dette er ei ordning som skal fremme studentenes læring, øke deres kompetanse og forberede studentene på møtet med arbeidslivet. Denne ordningen har lange tradisjoner i profesjonsutdanningene i følge UiTs nettsider.

Les mer om praksisordningen til universitetet her

Sebastian er 22 år og opprinnelig fra Alta. Han er til våren ferdig med bachelorgraden innen Fiskeri -og havbruksvitenskap. Sebastian skal være ei uke hver på tre av våre avdelinger, for å få et innblikk i de forskjellige oppgavene som avdelingene gjør.

I dag er det blant annet mating av kongekrabber som skal gjøres, og forskningstekniker Eirik Mack Eilerstsen er tilstede for å vise og fortelle hva og hvordan dette gjennomføres. «Reker, lodde og annet som går i trålen er den maten kongekrabben får» forklarer Eirik. «Krabbene synes dette er helt topp» sier Mack Eilertsen.

Praksisstudent Sebastian følger nøye med når forskningstekniker Eirik Mack Eilertsen forklarer hvordan fôringen av kongekrabber foregår

 

«Jeg har ikke gjort dette før, så ser fram til det» sier Sebastian.

Mating av kongekrabber

Av andre ting som Sebastian har utført i sin første uke, er daglig røkting, samt forefallende arbeid.  «Arbeidsoppgavene har vært forholdsvis enkle, men spennende» forteller Sebastian ivrig.

I dag har det også blitt tid til oksygenmåling av vannet til kongerabbene. Forskningstekniker Ivar Nevermo forklarer og forteller om prosessen med å måle oksygennivået i vannet til krabbene. Dette handler om fiskehelse og forteller noe om hvordan krabbene trives og vokser.

Forskningstekniker Ivar Nevermo forklarer hvordan og hvorfor oksygennivået skal og må måles

I tillegg til krabber, måles blant annet rognkjeks, laks og torsk for å følge med på vekst og helsen, og fôrmengden justeres etter størrelse og vekt.

Rognkjeks

Sebastian anbefaler andre studenter som har muligheten til å være ute i praksis å komme til Havbruksstasjonen. «Det har vært spennende, mye rart og mye dyr.»

Lignende saker