Gå til innhold

Katamaranen er utstyrt med verktøy som vil gjøre arbeidet på sjøanleggene betydelig lettere.

Om katamaranen
Båten ble bygget av Grovfjord Mek. Verksted. Dette er en standard lokalitetsbåt for oppdrettsnæringa, med noen tilpasninger for Havbruksstasjonens bruk. Båten har 12 passasjerplasser og mannskap på 4, totalt 16 personer. Båten er 13,9 meter lang og 7,2 meter bred.

Om navnet
Morild er et lysfenomen i havet forårsaket av spesielle egenskaper hos noen planktonarter. Og plankton er jo fundamentet i økosystemet vårt.

Morild er små encellede organismer som produserer og utstråler lys ved bevegelser i vannet. Det er særlig utover sommeren, og helst om natten, at fenomenet observeres. Hvor mye lys de avgir er avhengig av hvor mye lys de har tatt opp om dagen. I Norge er arter av gonyaulax, noctiluca og ceratium dominerende.

Navnet er avledet fra oldnordisk. Det er beslektet til engelsk (spesielt shetlandsdialekt) «mareel», islandsk «maurildi», dansk «marild», svensk «mareld» og finsk «merituli».

Lignende saker

Med hjerte for parasitter

Flere er bitte, bitte små. Noen av dem så små at de ikke engang kan ses med det blotte øye. Men i perioder krever de all omtanke og oppmerksomhet fra forsker Mette Serine Wesmajervi Breiland.

Kapasitetsløft til nytte for havbruksnæringen

Endelig skal havbruksnæringen i nord få et utdannings- og forskningsanlegg der de kan lære om resirkulerende akvakultursystemer (RAS). I neste uke skal Havbruksstasjonen i Tromsø sammen med sine eiere, Nofima og UiT Norges arktiske universitet, klippe snora til et av verdens mest avanserte forskningsanlegg for landbasert fiskeoppdrett.

Koronatiltak

Vi er bevisst vårt samfunnsansvar og følger alle offentlige anbefalinger i kampen mot koronaviruset.