Gå til innhold

Katamaranen er utstyrt med verktøy som vil gjøre arbeidet på sjøanleggene betydelig lettere.

Om katamaranen
Båten ble bygget av Grovfjord Mek. Verksted. Dette er en standard lokalitetsbåt for oppdrettsnæringa, med noen tilpasninger for Havbruksstasjonens bruk. Båten har 12 passasjerplasser og mannskap på 4, totalt 16 personer. Båten er 13,9 meter lang og 7,2 meter bred.

Om navnet
Morild er et lysfenomen i havet forårsaket av spesielle egenskaper hos noen planktonarter. Og plankton er jo fundamentet i økosystemet vårt.

Morild er små encellede organismer som produserer og utstråler lys ved bevegelser i vannet. Det er særlig utover sommeren, og helst om natten, at fenomenet observeres. Hvor mye lys de avgir er avhengig av hvor mye lys de har tatt opp om dagen. I Norge er arter av gonyaulax, noctiluca og ceratium dominerende.

Navnet er avledet fra oldnordisk. Det er beslektet til engelsk (spesielt shetlandsdialekt) “mareel”, islandsk “maurildi”, dansk “marild”, svensk “mareld” og finsk “merituli”.

Lignende saker

Sterk tro på oppdrettstorsken

Øyvind J. Hansen har fulgt den norske oppdrettstorsken siden den første var rogn. Når femte generasjon nå er i ferd med å vokse seg stor, har Nofima-forskeren sterk tro på framtida for avl og oppdrett av norsk torsk.

Overtakelse av bygg

Mandag 16 november overtok Statsbygg bygget som skal huset resirkuleringsanlegget ved Landanlegget.