Gå til innhold

Katamaranen er utstyrt med verktøy som vil gjøre arbeidet på sjøanleggene betydelig lettere.

Om katamaranen
Båten ble bygget av Grovfjord Mek. Verksted. Dette er en standard lokalitetsbåt for oppdrettsnæringa, med noen tilpasninger for Havbruksstasjonens bruk. Båten har 12 passasjerplasser og mannskap på 4, totalt 16 personer. Båten er 13,9 meter lang og 7,2 meter bred.

Om navnet
Morild er et lysfenomen i havet forårsaket av spesielle egenskaper hos noen planktonarter. Og plankton er jo fundamentet i økosystemet vårt.

Morild er små encellede organismer som produserer og utstråler lys ved bevegelser i vannet. Det er særlig utover sommeren, og helst om natten, at fenomenet observeres. Hvor mye lys de avgir er avhengig av hvor mye lys de har tatt opp om dagen. I Norge er arter av gonyaulax, noctiluca og ceratium dominerende.

Navnet er avledet fra oldnordisk. Det er beslektet til engelsk (spesielt shetlandsdialekt) “mareel”, islandsk “maurildi”, dansk “marild”, svensk “mareld” og finsk “merituli”.

Lignende saker

Forsøkskar

Våpenet som glapp

Kan betaglukaner du får kjøpt på helsekostbutikken bli et våpen i kampen mot kreft og dødelige infeksjoner?

Rita Sæther, daglig leder for Havbruksstasjonen og fylkesråd for kultur og næring Sigrid Ina Simonsen

Fylkesrådet i Troms støtter RAS

Fylkesrådet har bevilget 13,5 mill kr til etablering av forskningsanlegg for oppdrett av fisk i resirkulerte akvakultursystemer (RAS).

Koronatiltak

Vi er bevisst vårt samfunnsansvar og følger alle offentlige anbefalinger i kampen mot koronaviruset.