Gå til innhold

Flere er bitte, bitte små. Noen av dem så små at de ikke engang kan ses med det blotte øye. Men i perioder krever de all omtanke og oppmerksomhet fra forsker Mette Serine Wesmajervi Breiland.

  • Text: Anne-May Johansen, Nofima

Vi snakker om amøber. Encellede organismer, som i større mengder kan forårsake sykdom og lidelse for blant annet laks i oppdrettsanlegg. Store økonomiske tap og ekstraarbeid for lakseoppdrettere.

Vi snakker om lus. Lakseoppdretternes evige «plageånd», som de bruker millioner av kroner årlig og prøver atskillige metoder for å komme til livs – med minst mulig lidelse for laksen.

Og vi snakker om andre virulente – sykdomsfremkallende – organismer som gjør seg gjeldende i norsk oppdrettsnæring.

Der andre snakker om disse små problemmakerne med forakt i stemmen, er det nærmest med kjærlighet og omtanke Mette Breiland omtaler sine «små rakkere».

– Parasitter er mitt interessefelt. Når vi snakker om amøber, er min jobb å få dem til å trives i laboratoriet og formere seg.

 

Les hele artikkelen på Nofima sin side her

Lignende saker

Forsker på biodiversitet

I sommer har studenter og forskere fra Universitetet i Oslo - Naturhistorisk Museum, Universitetet i Skövde, Sverige, Universitetet i Göteborg, Sverige og Humboldt Universitet i Berlin, Tyskland, vært på Havbruksstasjonen for å kartlegge biodiversiteten i det marine algebeltet i området rundt Tromsø.

Investerer 90 millioner for fremtidens oppdrettsnæring

Onsdag åpnet Havbruksstasjonen i Tromsø et av verdens mest avanserte forskningsanlegg for landbasert fiskeoppdrett. Undervisning, utdanning og forskning får fasiliteter som fram til nå bare har vært en drøm.

Små kongekrabber – fra problem til verdi

De små kongekrabbene er i dag ansett å være et problem langs kysten i Nord-Norge. Myndighetene ønsker å redusere utbredelsen av kongekrabbe videre langs kysten. Forskere fra Nofima ser på ulike metoder som kan gjøre om dette problemet til en verdifull ressurs.