Gå til innhold

I sommer har studenter og forskere fra Universitetet i Oslo - Naturhistorisk Museum, Universitetet i Skövde, Sverige, Universitetet i Göteborg, Sverige og Humboldt Universitet i Berlin, Tyskland, vært på Havbruksstasjonen for å kartlegge biodiversiteten i det marine algebeltet i området rundt Tromsø.

  • Text: Lone Abrahamsen Smelror
En blid gjeng klare for snorkling i Grøttfjorden (foto: Line Willersrud)

Det er en sammensatt gruppe som nå tilbringer to uker ved Havbruksstasjonen. Gruppen på 10 personer består av seniorforskere, Ph.d. studenter, postdoktorer, master- og bachelorstudenter fra 7 ulike nasjoner; Tyskland, Sverige, Portugal, Spania, England, Irland og Norge. Prosjektet heter «Assessing the biodiversity to the marine algae belt». Prosjektleder er Torsten Struck fra UiO og prosjektkoordinator er Ana Teresa Capucho, UiO.

Dette er det fjerde område som kartlegges langs norskekysten. Tidligere har områder rundt Oslo, Trondheim og Bergen blitt kartlagt. Havbruksstasjonen ble valgt for sin unike plassering og tilgang til arktiske marine arter.

Prosjektleder Torsten Struck og forsker Sonja Leidenberger (foto: Lone A Smelror)

«Det finnes ingen lignende stasjon andre steder», sier prosjektleder Torsten Struck.

 

Havbruksstasjonen har bistått med båt og personell slik at studenter og forskere enkelt har kunnet snorkle ved stasjonen og rundt øyene utenfor Ringvassøy. De har samlet inn mange prøver som nå skal analyseres og kategoriseres og er svært takknemlige for hjelpen de har mottatt fra Havbruksstasjonen.

«Vi driver og snorkler og samler inn småkryp» forteller forsker Sonja Leidenberger, fra Universitetet i Skövde, Sverige.

På tur ut til øyene ved Ringvassøya (foto: Pia Merete Eriksen)

Ved Havbruksstasjonen har gruppen etablert et eget laboratorium der de analyserer prøvene de har samlet inn. Målet er å samle inn prøver fra hele den norske faunaen i det marine algebeltet, ifølge forsker Sonja Leidenberger. Så langt har de har de fått de resultatene de forventet. Det som har overrasket mest er antallet kråkeboller. Og som Sonja sier leende «jeg er overrasket over hvor klart vannet er og hvor vakkert det er.  Men vannet er kaldt!»

Arbeidsforholdene ved Havbruksstasjonen har vært veldig bra og de har kunnet styre egen arbeidsdag med tilgang på alle nødvendige fasiliteter og utstyr, noe som har vært en stor fordel.

Prosjektkoordinator Ana Teresa Capucho (foto: Lone A Smelror)

Bachelorstudent Pia Merete Eriksen, fra Universitetet i Oslo (foto: Lone A. Smelror)

Seniorforsker Matz Berggren fra Universitetet i Göteborg, Sverige, analyserer bildene av spøkelseskreps (foto: Lone A. Smelror)

 

 

Det er ikke bare jobb som har stått på agendaen mens de har vært i Tromsø. De har gått sherpatrappa, og de har opplevd MSM Tromsø Sky Race. En i gruppen ble så inspirert, at han vurderer å stille som deltaker i løpet til neste år

 

Selv om de har samlet inn mengder biologisk materiale til prosjektet, har de også har funnet blåskjell. «Blåskjell blir middag», sier Torsten, og ler.

«Vi hadde en veldig fin tid her og stasjonen var veldig bra for oss og vårt prosjekt. Vi også vil takke alle på stasjonen som var så hjelpsom og snill med oss i disse dagene. Vi har følt oss veldig velkommen på stasjonen» avslutter Torsten.

 

Les mer om prosjektet deres her: Biodiversitet i det marine algebeltet5-20 (artsdatabanken.no)

Lignende saker