Go to content
  • Text: Lone Abrahamsen Smelror
Visningsrommet i RASforsk tas i bruk for første gang. Foto: Are Homann-Danielsen

Den tredje samlingen på kurset EVU kurs RAS- biologi ble gjennomført i lokalene til RASforsk. Kurset er en videreutdanning rettet mot havbruksnæringen. Det arrangeres av UiT Norges arktiske universitet i samarbeid med Blått kompetansesenter nord, Fagskolen i Nord (Skjervøy) og Nofima.

Gjennomføringen

Dette er det første arrangementet gjennomført i RASforsk. Alle var spente hvordan arrangementet ville fungere praktisk, teknisk og faglig. Til alles glede forløp begge kursdagene problemfritt, og vi kan stolt si at visningsrommet i RASforsk er klar til å ta imot flere kursdeltakere, gjester, forskere, studenter og elever.

«Det var flott at vi kunne benytte det nye møterommet på RASforsk» sier professor Jelena Kolarevic fra UiT og fortsetter «vi vet hvor hardt dere har jobbet med å ferdigstille lokalene. Vi ser fram til å holde mange kurs og foredrag i RASforsk framover.»

Trine Ytrestøyl fra Nofima foreleste om «Produksjon av postsmolt i RAS» Foto: Kjersti N Fredheim

Professor Bjørn-Steinar Sæther fra UiT foreleste om «Ernæringsbehov og utnyttelse av fôr hos laks» Foto: Are Homann-Danielsen

Professor Jelena Kolarevic fra UiT foreleste om «Samspill mellom fisk og vannkvalitet» Foto: Kjersti N Fredheim

Praktiske oppgaver

«Blått kompetansesenter nord ser frem til å komme tilbake ganske snart med en annen gruppe fra havbruksnæringen som skal ta fagbrev», sier Leif-Peder Jørgensen fra Blått kompetansesenter nord fornøyd, og fortsetter  «det er flotte lokaler som egner seg til bruk for opplæring, og ikke minst praktisk å ha forsøkslokalene nær sagt rett i klasserommet. Vi ser frem til å komme tilbake på neste EVU RAS kurs».

Deltakere fra SalMar, Lerøy Aurora og Grieg Seafood gjør praktiske øvelser på lab. Foto: Leif-Peder Jørgensen

 

Per-Anton Sæther forklarer viktigheten med å dokumentere fiskevelferd for deltakere fra Grieg Seafood, Elvevoll Settefisk og Fagskolen i Nord. Foto: Leif-Peder Jørgensen

 

Deltakere gjør praktiske øvelser på laboratoriet. Foto: Leif-Peder Jørgensen

 

Jelena avslutter med «vi hadde flere dager med veldig gode diskusjoner, studenter har gjennomført laboratoriearbeidet, omvisningen av RASforsk og alle kursdeltakerne og gjestene var fornøyde». Leif-Peder Jørgensen er enig og sier «ikke minst utmerket service fra de ansatte på Havbruksstasjonen».

 

Om EVU RAS-biologi

EVU RAS biologi er en videreutdanning rettet mot havbruksnæringen.

Det var forelesere fra UiT, Nofima, Åkerblå, SINTEF, DTU, Freshwater Istitute og flere næringsaktorer (Scale AQ, Mascon, Pure Salmon Technology, Benchmark Genetics, Salangfisk AS).  Kurset har tema innen RAS teknologi, vannkvalitet og produksjonsbiologi (mikrobiota, fiskehelse og velferd). Kursdeltakerne er fra havbruksnæringen, og ansatte fra Havbruksstasjonen.

Kurset er finansiert av tre prosjekter: EVU kurs i RAS (HK-dir-prosjektet, Fleks-2022/10170), CandRAS (NFR, # 331892 ) og gave professoratet i RAS biologi finansiert av havbruksnæringen i Nord-Norge via Sjømat Norge.

 

Mer informasjon om kurset kan du lese her: /uit.no/utdanning/emner/emne/823581/bio-6002

 

Lignende saker

Kapasitetsløft til nytte for havbruksnæringen

Endelig skal havbruksnæringen i nord få et utdannings- og forskningsanlegg der de kan lære om resirkulerende akvakultursystemer (RAS). I neste uke skal Havbruksstasjonen i Tromsø sammen med sine eiere, Nofima og UiT Norges arktiske universitet, klippe snora til et av verdens mest avanserte forskningsanlegg for landbasert fiskeoppdrett.